Груевски доби мандат да состави Влада – Ќе најде ли партнер, или ќе пресудат мегаломанските барања на Албанците !

Претседателот Ѓорге Иванов денеска му го врачи мандатот за состав на влада на Република Македонија на Никола Груевски, претседател на политичката партија ВМРО-ДПМНЕ.

Рокот кога претседателот Иванов требаше да го довери мандатот за формирање влада на кандидат на партијата, односно партиите што освоија најголем број мандати на предвремените парламентарни избори одржани на 11 декември минатата година, беше до денеска.

Деветтиот македонски парламентарен состав, кој има 120 народни избраници, се конституираше на 30 декември минатата година. Најмногу пратеници има коалицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ 51.

Коалицијата предводена од СДСМ има 49 мандати, ДУИ 10, Беса – 5, Алијанса на Албанците – 3 и ДПА – 2. Во овој парламентарен состав нема народни избраници од дијаспората поради недоволен број освоени гласови.

Мандаторот во рок од 20 дена од денот на доверувањето на мандатот, на Собранието му поднесува програма и го предлага составот на владата. Владата, на предлог на мандаторот и врз основа на програмата, ја избира Собранието со мнозинство гласови од вкупниот број пратеници.

Неизвесно е дали долгогодишниот партнер на Груевски, ДУИ на Али Ахмети ќе се согласи на продолжување на коалицијата. Во таков случај десетте пратеници на ДУИ би биле доволни за формирање на парламентарно мнозинство. За тоа да се случи, Груевски ќе треба да преговара со политичките партии на Албанците кои деновиве ги обединија своите барања во т. н. Декларација.

LEAVE A REPLY