ВИДЕО: 300.000 денари од Министерството за Култура за концерт на тетовски малолетник чиј врв е песни за Командант Куманова и УЧК ?!

Здружението Виган за проектот што го носи истоимениот наслов како песната ,,Гулаб на слободата“, побарало од Министерство за култура 200.000 денари, но комисијата која одлучувала решила да им додели повеќе-300.000 денари, што е исто така невообичаено, бидејќи во принцип речиси секогаш се доделуваат помалку пари од бараното.

Според ова што може да се види, проектот за кој се доделени државни пари е од областа на камерната музика.Но, Виган од Тетово има добиено субвенција по уште една основа а тоа е за солистички концерт на овој „мултиталент“, Виган Максути во вредност од 300.000 денари.

Виган Максути е албанскиот талент од Тетово, кој со сигурни чекори оди кон успех. Од 2013 година како 7 годишен ученик учествува на детскиот фестивал “Блејат”, каде што ја освоил третата награда со песната “Мојата баба” а во 2014 година за него е направен првиот видео запис во замокот Селра.

За песната со наслов “Гулаб на слободата”, но има и песничка со еден ваков запис, во кој малиот Виган е облечен во маскирна униформа на УЧК и пее песна каде се величи делото на командантот на некогаш паравоена УЧК-Исмет Јашари-Куманова.

Критиките за социјалните мреѓи а посебно на твитер се големи, посебно и по веста дека Минисерството ќе даде 100.000 евра на приватната фирма „Аавалон“ по повод нивното егзистирање на пазарот. приватна фирма која прави профит од музика и концерти, добива државни пари како награда што постои ?!

 

 

LEAVE A REPLY