Поголема регулација за заштита на личните податоци на Интернет

Судот докажал само шест судски случаи за злоупотреба на лични податоци на Интернет за период од 12 години. Ова се податоци од Бирото за заштита на лични податоци. Иако се претпоставува дека злоупотребата на лични податоци е многу пораширена сепак постапките за докажување се долги и тешки што се потврдува и со малиот број на судски спорови.

Злоупотребата на личните податоци е прашање кое кај нас не е до крај регулирано, па неопходни се итни законски интервенции.

  • Иако медиумите се повластена категорија во Законот за заштита на личните податоци, за прв пат се воведуваат критериуми врз основа на кои што медиумите ќе треба да се раководат при објавувањето на одредена вест која што содржи лични податоци, изјави, Елена Трифуновска, Фондација Метаморфозис

Злоупотребата на личните податоци најчесто се случува поради изземеноста на интернет порталите од Законот за медиуми.

  • За онлајн медиумите треба да важи она мшто важи и за печатените медиуми. Онлајн медиумите треба да се регистрираат како информативни медиуми и да даваат годишни извештаи за работењето како и обрската што ја имаат традиционалните медиуми. Да објавуваат импресум и да се знае кој издава, уредува и кој е одговорен за содржината, кажа, Дејан Ѓоргуевски, Центар за развој на медиуми

За разлика од кај нас во евопските земји злоупотребата на личните податоци е строго регулирана со драконски казни кои достигнуваат до 50 милиони евра. Ова беше презентирано на денешната дебата за слобода на медиуми.

SHARE

LEAVE A REPLY